czwartek, 1 września 2016

Zupa kalafiorowa ze słodyczą egzotyki

Przepadam za gęstymi kremowymi zupami. Według mnie  zachwycają one bogactwem aromatów, które wydobywamy miksując  wszystkie składniki. Takie zupy przyprawiamy zazwyczaj bardziej intensywnie ,ażeby mogła ona nas rozgrzać i dodatkowo pobudzać nasze zmysły.
Doskonałym pomysłem na chłodniejszy dzień  będzie zupa kalafiorowa  z dodatkiem mleczka kokosowego oraz papryczki chili.

Potrzebujemy:

1 szklankę bulionu z kurczaka
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 młodego kalafiora
2 ziemniaki
1/2 papryczki chili
150 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
garść  kolendry

Obydwa buliny mieszamy w jednym garnku , dodajemy różyczki kalafiora  oraz drobno pokrojone ziemniaki  i gotujemy  aż do momentu , kiedy warzywa zmiękną. Przyprawiamy naszą zupę solą , pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i ostrą papryczką .  Blendujemy  razem  z mleczkiem kokosowym.
Podajemy oprószone  kolendrą.
Rozgrzewająca , pożywna i smaczna.

Polecam





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz