Przepadam za gęstymi kremowymi zupami. Według mnie zachwycają one bogactwem aromatów, które wydobywamy miksując wszystkie składniki. Takie zupy przyprawiamy zazwyczaj bardziej intensywnie ,ażeby mogła ona nas rozgrzać i dodatkowo pobudzać nasze zmysły.
Doskonałym pomysłem na chłodniejszy dzień będzie zupa kalafiorowa z dodatkiem mleczka kokosowego oraz papryczki chili.
Potrzebujemy:
1 szklankę bulionu z kurczaka
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 młodego kalafiora
2 ziemniaki
1/2 papryczki chili
150 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
garść kolendry
Obydwa buliny mieszamy w jednym garnku , dodajemy różyczki kalafiora oraz drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy aż do momentu , kiedy warzywa zmiękną. Przyprawiamy naszą zupę solą , pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i ostrą papryczką . Blendujemy razem z mleczkiem kokosowym.
Podajemy oprószone kolendrą.
Rozgrzewająca , pożywna i smaczna.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz