piątek, 30 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa po toskańsku

Kolejny przepis na fasolkę szparagową, czyli szybkie i proste danie. Pachnące ziołami i wolnością , staje się wybawieniem dla osób , które lubią dania jednocześnie proste a zarazem wyszukane.

Potrzebujemy:

0,5 kg obranej fasolki szparagowej
0,5 puszki pomidorów pelatti
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
świeża bazylia oraz oregano
Tarty parmezan lub pecorino
sól, pieprz, ostra papryka wędzona

Fasolkę szparagową gotujemy na parze. W tym czasie na oliwie podsmażamy czosnek oraz posiekaną bazylię i oregano. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i papryką a  następnie  do powstałego sosu wrzucamy uparowaną fasolkę. Na chwilkę odstawiamy aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem lub delikatniejszym pecorino i dekorujemy listkami bazyli.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz