piątek, 30 sierpnia 2013

Schab pieczony z rozmarynem i czosnkiem

Bardzo lubiany przez nas przepis na wilgotny i aromatyczny schabik. Nadaje się zarówno do kanapek jak i do sosu pieczeniowego. Dzięki marynowaniu w pojemniku próżniowym mięso jest soczyste i pełne ziołowego aromatu.

Potrzebujemy:

1 kg schabu

Do marynaty:

2 łyżki oliwy
1 łyżka papryki wędzonej
Zioła prowansalskie
Pieprz młotkowany kolorowy
3 gałązki świeżego rozmarynu
Sól

5 ząbków czosnku do nafaszerowania pieczeni

Mieszamy składniki marynaty i wmasowujemy je w przygotowaną porcję schabu. Całość wkładamy do pojemnika próżniowego  na kilka godzin. Zamarynowany schab przekłuwamy i szpikujemy ząbkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok . 1,5 godz.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz