Na tak przyrządzonego łososia pierwszy raz natknęliśmy się kilka lat temu w ikei i od razu nam posmakował. Od tamtej pory eksperymentujemy z przyprawami które właściwie komponują się z łososiem. Taki łosoś idealnie wygląda sam lub można nim wzbogacać tradycyjne placki ziemniaczane lub bagietkę z masłem czosnkowym.
Potrzebujemy:
2 jędrne płaty świeżego łososia ok.250 g
75 g soli
50 g cukru
3 ziarna białego pieprzu
Robimy mieszankę z soli , cukru i pieprzu. Łososia układamy skórą do dołu , przesypujemy częścią soli i cukru , układamy drugi kawałek łososia skórą do góry i przesypujemy pozostałą mieszanką.
Zamykamy w pojemniku próżniowym na ok. 20 godz. Następnie oczyszczamy łososia z soli i gotowe.
Możemy się cieszyć własnym łososiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz