wtorek, 17 września 2013

Pikantny rosół z kaczki z domowymi kluseczkami

Pogoda jaka jest każdy widzi. Coraz częściej niebo zasnuwa się deszczowymi chmurami. Coraz bardziej mokro i zarazem kolorowo. Drzewa powoli zamieniają soczystą zieleń na paletę żółci, pomarańczy i czerwieni
  Nadchodzi taka pora w roku, kiedy po woli przepraszam się z bardziej pożywnymi zupami oraz z niezastąpionym szybkowarem
 
  Taką zupą jest rosół na skrzydełkach z kaczki gotowany w szybkowarze. Daję niewiele mięsa ponieważ kaczka jest dość tłustym ptakiem a rosół z niej jest tłusty i pełen smaku.
 
Potrzebujemy
 
2,5 l przefiltrowanej wody
2 skrzydła z kaczki 2 marchewki pokrojone w słupki
1 pietruszka obrana i pokrojona..
mały kawałek selera korzeniowego
1 mała cebulka podpieczona nad ogniem
Sól, pieprz, papryka ostra ( peperoncino), liść laurowy, ziele angielskie
 
 
  Do szybkowaru wlewamy wodę, wrzucamy skrzydełka , warzywa oraz przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy aż zmniejszy się ciśnienie w szybkowarze. Po otwarciu pokrywy dosalamy i podajemy z domowymi kluseczkami i natką z pietruszki. Smacznego
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz