niedziela, 15 września 2013

Sałatka grzybowa z czarnuszką

Kiedy nadchodzi pora obfitości grzybów, zawsze wykorzystuję ten czas na zaopatrzenie się w kilka słoiczków sałatki z papryką i grzybami. Sałatka może być podana jako dodatek do mięsa, makaronu lub jako wzbogacony sos do pizzy.  Bardzo smaczna i grzybowa.

Potrzebujemy:
3 kg świeżych grzybów pokrojonych w kostkę i ugotowanych
3 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 szkl. oleju
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól, czarnuszka

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i razem podduszamy. Następnie dodajemy grzyby , koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól, pieprz, czarnuszkę i olej i dusimy kolejne pół godziny. Wkładamy gorące do słoików i pasteryzujemy ok. 25 minut.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz