niedziela, 15 września 2013

Jesienne gnochi z sosem borowikowy

Ostatnio mój cudowny mąż  przywiózł do domu,pachnący lasem koszyczek pięknych i zdrowych grzybów : borowików, maślaków i podgrzybków. Z borowików przyrządziliśy razem wytrawny sos   do włoskiego gnochi. Zajadając się nim czuliśmy zapach lasu oraz powiew świeżego powietrza, wspomnienie zajmujących  leśnych spacerów, podczas których za każdym razem odkrywamy coś nowego.

Potrzebujemy:

200 g borowików lub innych świeżych i wyczyszczonych grzybów
100g masła
1 mała cebula 
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu wołowego
natka pietruszki
1 ziarno owocu jałowca
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz

Pokrojone grzyby podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulę i  dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy wino i bulion, dodajemy posiekaną natkę pietruszki , jałowiec, rozmaryn oraz pieprz i redukujemy  sos do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Żeby nie przesolić sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania.
Idealnie  pasuje do gnochi lub naszych polskich tradycyjnych kopytek. Bardzo dobry do moich ulubionych placków ziemniaczanych.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz