Ostatnio mój cudowny mąż przywiózł do domu,pachnący lasem koszyczek pięknych i zdrowych grzybów : borowików, maślaków i podgrzybków. Z borowików przyrządziliśy razem wytrawny sos do włoskiego gnochi. Zajadając się nim czuliśmy zapach lasu oraz powiew świeżego powietrza, wspomnienie zajmujących leśnych spacerów, podczas których za każdym razem odkrywamy coś nowego.
Potrzebujemy:
200 g borowików lub innych świeżych i wyczyszczonych grzybów
100g masła
1 mała cebula
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu wołowego
natka pietruszki
1 ziarno owocu jałowca
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
Pokrojone grzyby podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy wino i bulion, dodajemy posiekaną natkę pietruszki , jałowiec, rozmaryn oraz pieprz i redukujemy sos do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Żeby nie przesolić sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania.
Idealnie pasuje do gnochi lub naszych polskich tradycyjnych kopytek. Bardzo dobry do moich ulubionych placków ziemniaczanych.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz