Mamy jesień. Nieważne z której strony patrzymy, takie są niezaprzeczalne fakty. Dni są coraz chłodniejsze, coraz więcej energii potrzebujemy na utrzymanie odpowiedniej temperatury. Zupa z dyni jest daniem jak najbardziej odpowiednim na jesień. Dynia jest teraz wszędzie więc nie ma problemów z dostępnością . A poza tym zupę przyrządza się bardzo prosto. Z dodatkiem czosnkowych grzanek jest najlepsza.
Potrzebujemy:
1/2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklankę rosołu z kaczki z warzywami
sól, pieprz , tarty imbir,
suszone płatki ostrej papryki
1 łyżeczka kozieradki
1/2 szklanki grzanek czosnkowych
Na maśle podsmażamy cebulę oraz dynię, zalewamy taką ilością przefiltrowanej wody aby przykryć wszystko i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec dodajemy rosół z warzywami i wszystkie przyprawy gotujemy ok. 10 minut. Zupę rozdrabniamy w blendrze lub przy pomocy malaksera i nalewamy do miseczek . Dekorujemy oliwą z oliwek oraz mieloną słodką papryką, całość posypujemy grzankami czosnkowymi.
Osobiście do zupy dyniowej dodaję kozieradki, która podkreśla jej delikatny smak, ale zupa równie dobrze smakuje bez tego egzotycznego dodatku.
Zupa jest pożywna , odrobinę pikantna i naprawdę smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz