środa, 4 września 2013

Pełna smaku wątróbka wołowa

Przychodzi czasem taki moment, że ciężko mi dłużej opierać się mojej wielkiej ochocie na podroby. Do tej pory moimi wielkimi faworytami była wołowa wątróbka z warzywami i oliwą oraz  wykwintna wątróbka z wiśniami . Teraz do nich dołączyła prosta i pachnąca Toskanią wątróbka wołowa  z szałwią.

Do wątróbki z warzywami potrzebujemy:

0,5 kg wątróbki wołowej
2 marchewki
1 pietruszka
2 gałązki selera naciowegi
1 cebulę

2 łyżki oliwy

Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tartce z dużymi oczkami.
Seler naciowy i cebulę kroimy na drobno i wrzucamy razem z marchewką i pietruszką na  podgrzaną oliwę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut i przyprawiamy solą i pieprzem . Na końcu wrzucamy na patelnię plastry wątróbki i smażymy z obu stron po ok. 1 minutę.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz