Przychodzi czasem taki moment, że ciężko mi dłużej opierać się mojej wielkiej ochocie na podroby. Do tej pory moimi wielkimi faworytami była wołowa wątróbka z warzywami i oliwą oraz wykwintna wątróbka z wiśniami . Teraz do nich dołączyła prosta i pachnąca Toskanią wątróbka wołowa z szałwią.
Do wątróbki z warzywami potrzebujemy:
0,5 kg wątróbki wołowej
2 marchewki
1 pietruszka
2 gałązki selera naciowegi
1 cebulę
2 łyżki oliwy
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tartce z dużymi oczkami.
Seler naciowy i cebulę kroimy na drobno i wrzucamy razem z marchewką i pietruszką na podgrzaną oliwę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut i przyprawiamy solą i pieprzem . Na końcu wrzucamy na patelnię plastry wątróbki i smażymy z obu stron po ok. 1 minutę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz