wtorek, 8 października 2013

Schab pieczony w ziołach



Kiedy mamy dość wędliny nafaszerowanej chemią, pieczemy wędliny domowe z dużą ilością ziół i przypraw.
Tym razem do piekarnika trafił schab. Aby schab był soczysty moczyłam go w wodzie z solą w pojemniku próżniowym przez ok. 3 godziny. Schabik wyszedł mięciutki i soczysty pachnący aromatem rozmarynu, czosnku i ziół prowansalskich.

  Potrzebujemy:
1 kg schabu
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
Zioła prowansalskie, majeranek, papryka peperoni

Do solanki:
1litr przefiltrowanej wody
2 czubate łyżki soli
Mięso myjemy i wkładamy do pojemnika próżniowego z solanką na ok. 3 godziny. Po tym czasie mięso nacieramy mieszanką ziół i nadziewamy ząbkami czosnku.Zamykamy w pojemniku na 3-4 godzin. Kiedy mięso nabierze odpowiedniego aromatu i zapachu, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1  1/2 godziny na każdy kilogram mięsa. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz