środa, 2 października 2013

Domowe sezamki z miodem i chili

Ostatnio naszła mnie nieodparta chęć na coś słodkiego . Musiałam wybrać spośród zdrowych słodyczy więc nie miałam innej możliwości jak wybrać sezamki.
Uwielbiam je za charakterystyczny smak prażonego sezamu, jednak tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i dodać do nich łyżkę mielonego chili. To był strzał w dziesiątkę.

Potrzebujemy:
210g sezamu
100 g cukru
3 łyżki wody
2 łyżki miodu
1 łyżka chili lub drobno zmielonej peperoni

Sezam rumienimy na patelni aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do rondelka dodajemy cukier, wodę oraz miód i gotujemy do uzyskania jasnobrązowej barwy. Pod koniec dodajemy paprykę oraz sezam i mieszamy. Następnie masę sezamową wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy do uzykania pożądanej grubości.

Zostawiamy do ostygnięcia i tniemy kółkiem do pizzy lub nożem .

Naprawdę pyszne. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz