Nigdy nie uważałam, że potrawka z kurczaka to jest danie, którym można się pochwalić. Jednak ostatnio staram się doceniać wartość starannie przyprawionych i idealnie zrównoważonych kompozycji.
Smak gotowanego kurczaka w połączeniu z łagodnością dymki i egzotyką gałki muszkatałowej sprawia, że tak proste danie staje się wyjątkowe.
Potrzebujemy:
2 obgotowane udka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
Śmietana
Sól, pieprz , gałka muszkatałowa
Mięso obrane z udek podsmarzamy razem z dymką i czosnkiem na maśle. Zalewamy szklanką wody , dodajemy przyprawy i gotujemy ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. I mamy gotową potrawkę. Wyśmienicie smakuje z kaszą gryczaną, kuskusem lub ryżem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz