poniedziałek, 14 października 2013

Zupa tajska z krewetkami i makaronikiem z paluszków surimi

Kiedy pierwszu raz jadłam tą zupę urzekła mnie swoją delikatnością a zarazem pikantnością. Delikatne makaroniki surimi świetnie współgrają ze słodkim mleczkiem kokosowym oraz pikantną papryką. To są po prostu moje smaki.
Potrzebujemy:
8 średnich krewetek
Włoszczyznę świeżą lub suszoną
4 paluszki surimi
Paprykę peperoni
1 cebulę dymkę ze szczypiorkiem
Mleczko kokosowe w puszce
Liście kaffiru
Sól , pieprz
Oliwa  z oliwek
Włoszczyznę razem z posiekaną dymką podsmażamy na oliwie i zalewamy wodą. Do bulionu warzywnego dodajemy ostrą paprykę, liście kaffiru oraz pozostałe przyprawy i gotujemy 10 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy krewetki i pokrojone na plastry paluszki surimi. Nasze kulinarne dzieło wieńczy dodanie mleczka kokosowego i otrzymujemy szybkie i pyszne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz