środa, 9 października 2013

Kopytka z mąki pełnoziarnistej z sosem z maślakòw

Korzystając z pogody przyjaznej dla grzybów po raz kolejny na naszym stole zagościł sos z darów lasu;).
Tym razem były to maślaczki dorodne i bez śladów żadnych szkodników , dodatkiem do tego sezonowego sosu były kopytka. Danie szybkie i bardzo pyszne.

Potrzebujemy:

Na kopytka

200 gr ziemniaków tłuczonych pozostałych z wcześniejszego obiadu
mąka pełnoziarnista
1 jajko
Sól

Ziemniaki ugniatamy razem z jajkiem oraz mąką. Mąki dodajemy
Tyle aby ciasto miało odpowiednią konsystencję i się nie kleiło do rąk. Z ciasta robimy wałeczki , które kroimy pod kątem na kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oliwy. Kopytka będą gotowe kiedy wypłyną na wierzch. Po wyłowieniu ich przelewamy je zimną wodą.

Na sos:

Kilka dorodnych maślaków ( ok.250 gr)
2 łyżki masła
1/2 posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany
Szałwia
Sól, pieprz

Na maśle podsmażamy  grzyby wraz z cebulą ,dodajemy czosnek. Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy śmietanę oraz zioła. Dodajemy sól , pieprz chwileczkę podsmażamy i gotowe.
Smacznego

Całość smakuje wyśmienicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz