sobota, 4 stycznia 2014

Pyszny sernik

Jednym z ulubionych ciast mojego Męża jest sernik. Najlepiej gdy ser jest wilgotny, z bakaliami i ułożony na kruchym spodzie.

Na ciasto potrzebujemy:
250 g mąki pszennej
2 żółtka
160 g masła
80 g cukru pudru

Mąkę mieszamy z cukrem i siekamy razem z masłem oraz żółtkami. Ciasto ugniatamy , aż do połączenia składników.
Jeśli chcemy , aby ciasto było bardziej kruche, krócej ugniatamy. Ciasto odkładamy na 1/2 godz do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę.
Nakłute wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min w temp. 150°C.
W tym czasie robimy masę serową.Potrzebujemy:

1kg zmielonego sera białego
4 jajka
250 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rodzynki, skórka pomarańczowa  i inne bakalie.

Ser biały mieszamy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubijamy razem z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową, mąką ziemniaczaną oraz bakaliami. Wykładamy  na kruchy spód i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 175 ° C.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz