Jednym z ulubionych ciast mojego Męża jest sernik. Najlepiej gdy ser jest wilgotny, z bakaliami i ułożony na kruchym spodzie.
Na ciasto potrzebujemy:
250 g mąki pszennej
2 żółtka
160 g masła
80 g cukru pudru
Mąkę mieszamy z cukrem i siekamy razem z masłem oraz żółtkami. Ciasto ugniatamy , aż do połączenia składników.
Jeśli chcemy , aby ciasto było bardziej kruche, krócej ugniatamy. Ciasto odkładamy na 1/2 godz do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę.
Nakłute wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min w temp. 150°C.
W tym czasie robimy masę serową.Potrzebujemy:
1kg zmielonego sera białego
4 jajka
250 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie.
Ser biały mieszamy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubijamy razem z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową, mąką ziemniaczaną oraz bakaliami. Wykładamy na kruchy spód i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 175 ° C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz