Podczas Naszych wojaży mieliśmy okazję skosztować , idealnej zupy cebulowej. Po dniu pełnym wrażeń i wieczorze w otoczeniu pięknych zabytków, zupa była wystarczająco pożywna a zarazem delikatna.
I takąż zupę zrobiliśmy kilka dni później.
Potrzebujemy:
3 cebule
2 łyżki masła
200 ml bulionu wołowego
200 ml białego wina
sól, pieprz
6 kromek grillowanej bagietki
50 g goudy
50 g bursztyna
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula stanie się szklista, zalewamy bulionem . Gotujemy ok.20 min aż cebula zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy białe wino i majeranek oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupkę możemy podawać z widocznymi szklistymi pasmami cebuli lub zblendowaną, w formie kremu.
Na dnie talerza układamy grzanki, zalewamy zupą oraz posypujemy tartym serem. Talerz podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz