niedziela, 19 stycznia 2014

Zupa cebulowa zapiekana z grzankami

Podczas Naszych wojaży mieliśmy okazję skosztować , idealnej zupy cebulowej. Po dniu pełnym wrażeń i wieczorze w otoczeniu pięknych zabytków, zupa była wystarczająco pożywna a zarazem delikatna.
I takąż zupę zrobiliśmy kilka dni później.

Potrzebujemy:

3 cebule
2 łyżki masła
200 ml bulionu wołowego
200 ml białego wina
sól, pieprz

6 kromek grillowanej  bagietki
50 g goudy
50 g bursztyna

Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula stanie się szklista, zalewamy bulionem . Gotujemy ok.20 min aż cebula zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy białe wino i majeranek oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupkę możemy podawać z widocznymi szklistymi pasmami cebuli  lub zblendowaną, w formie kremu.

Na dnie talerza układamy grzanki, zalewamy zupą oraz posypujemy tartym serem. Talerz podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz