Jak wiadomo ryby są bardzo zdrowe, więc na dzisiejszy obiad zagościł u nas łosoś. Grilowany aromatyczny łosoś , pięknie zarumieniony z delikatnym wilgotnym mięsem.
Potrzebujemy:
2 filety z łososia ze skórą
Marynata :
sok z 1/4 cytryny
utarta w moździeżu skórka z cytryny
oliwa
sól
W moździeżu ucieramy sparzoną sórkę z cytryny, dodajemy sok z cytryny, oliwę oraz sól.
Wszystko razem ocieramy na jednolitą masę. Filety z łososia nacieramy cytrynową pastą i smażymy na patelni grilowej.
Podczas smażenia polewamy łososia sosem który zbiera się w rowkach patelni i przekręcamy je smażąc każdą ze stron. aby filety się nie skręcały smażenie zaczynamy od strony ze skórą naciętą w kilku miejscach.
Po dajemy na ciepło z pure z ziemniaków oraz chrupiącą sałatą z jogurtowym sosem z dodatkiem soli i octu jabłkowego.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz