wtorek, 11 lutego 2014

Ruskie pierogi z miętą

Dzięki idealnemu przepisow na ciasto , pierogi stają się dla mnie coraz bardziej przyjaznym daniem. Dzięki różnorodności nadzień co dzień możemy zajadać się różnymi pierogami. Tym razem naszła nas ochota na pierogi z serem i ziemniakami z dodatkiem kilku litków mięty. Wykorzystałam ciasto parzone, które robiłam kilka dni wcześniej, i zamroziłam kiedy zabrakło nadzienia. ;)

Do farszu na ruskie potrzebujemy:

200 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
200 g białego sera
kilka gałązek mięty
1/2 cebuli
sól, pieprz

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni, aż do zeszklenia. Nastepnie dodajemy do ziemniaków, wymieszanych z serem i miętą. Przyprawiamy i dokładnie ugniatamy wszystkie skaładniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masą nadziewany przygotowane ciasto.
Jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół możemy między dwie warstwy ciasta włozyć świeże listki mięty lub bazyli i do dokładnie rozwałkować aż do uzyskania odpowiedniej grubości, i dopiero wtedy wycinać bazę do pierogów.
Właśnie to lubię w kuchni , że można eksperymentować.

Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz