czwartek, 6 lutego 2014

Pierogi z nadzieniem z wędzonej makreli

Podczas jednej z naszych urlopowych tras, zajechaliśmy do miejsca, które reklamuje się niesamowitą ilością odmian pierogów. Po przejrzeniu karty ta ogromna ilość wyjaśniła się, różnymi dodatkami do standardowych składników. Oprócz mocno przeciętnych pierogów z serem i szpinakiem, poprzez smaczne pierogi z wołowiną, aż do rewelacyjnych i zaskakujących pierogów z wędzonej makreli. Tak nam zasmakowały ,że postanowiliśmy rozkoszować się nimi w domu. I w ten sposób powstał przepis na pyszne pierogi.

Potrzebujemy:

Ciasto parzone:
3 szklanki mąki + mąka do posypywania wałka oraz blatu
2 szklanka zagotowanej wody
sól

Nadzienie:

2 małe makrele wędzone lub 1 duża
1/2 cebuli
1/3 ostrej papryczki chili



Mąkę mieszamy razem z solą, następnie dolewamy gorącą wodę. Całośc mieszamy łyżką ,aż do przestygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wałkujemy na cienkie płaty zktórych przy pomocy szklanki wycinamy koła do przygotowania pierogów.

Obrane mięso z makreli blendujemy razem z podsmażoną na maśle cebulą oraz papryczką. I nadzienie do pierogów mamy gotowe.

Można podać podsmażone z sosem śmietanowo cebulowym, ale idealnie smakują również same.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz