Nie ma co ukrywać ,że zima jest okresem w którym najlepszymi zupami są gęste i pożywne kremy. Lubię ich złożony skład oraz delikatną teksturę oraz smaki, które nakładając się na siebie wydobywają zupełnie nowe doznania.
Taka idealną zupę przyrządził ostatnio mój Mąż. smaki dopełniały grzanki z chleba zapiekane z serem goudą oraz bursztynem. Po prostu pycha.
Potrzebujemy:
1 duży por a dokładnie jego białą część
1 marchew
1/2 cebuli
3 łyżki masła
1/2 l przefiltrowanej wody
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1/4 papryczki chili
1/2 cm korzenia imbiru
4 kromki chleba tostowego
starty ser gouda oraz bursztyn
Pora i cebulę kroimy na talarki, marchew trzemy na tarce z grubymi oczkami. W garnuszku roztapiamy masło, wrzucamy rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż por stanie się mięciutki. Zalewamy wodą , przyprawiamy i całość gotujemy ok. 20 minut. Kiedy warzywa są odpowiednio miękkie , zupę blendujemy i podajemy gorącą razem z grzankami zapieczonymi z serem.
Rozgrzewa w zimowe wieczory.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz