poniedziałek, 10 lutego 2014

Melon z polską szynka dojrzewającą

Bardzo często w telewizyjnych programach kulinarnych widzieliśmy wędliny dojrzewające pochodzące z Polski. Po dość długich poszukiwaniach udało nam się znaleźć taką szynkę w Łukowie, czyli całkiem niedaleko.
Szynka ta nie jest tak bardzo aromatyczna jak szynka parmeńska czy szwarcwaldzka ale jest delikatna i miękka. Jej wielkim plusem jest delikatna struktura, która sprawia ,że szynka się nie ciągnie i jest bardziej podzielna. Nie musimy męczyć się próbując przerwać większe kawałki.

Postanowiliśmy sprawdzić czy równie dobrze smakuje z melonem.

Potrzebujemy:

1/2 melona galia
10 cieniutko pokrojonych plasterków szynki
Pieprz kolorowy, sól

Melona obieramy ze skórki i kroimy . Pokrojone kawałki melona owijamy plasterkami szynki i układamy na talerzu. Całość posypujemy kolorowym pieprzem.

Idealna przekąska na wieczór.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz