poniedziałek, 17 lutego 2014

Walentynkowa kolacja

Na tak wspaniały wieczór trzeba przygotować coś wyjątkowego i lekkiego.
Taka jest sałatka z sałatą lodową, pokrojonym wcześniej melonem oraz delikatną szynką dojrzewającą z odrobiną soli i pieprzu.  Idealnym towarzystwem dla takiej  sałatki jest lampka białego wytrawnego wina z  okolic Florencji oraz świeże truskawki pełne hiszpańskiego słońca.

To zestawienie jest dla mnie ideałem.

Potrzebujemy:

3 pokruszone listki sałaty lodowej
1/2 średniego melona galia
50 g szynki dojrzewającej pokrojonej w cienkie plastry
Sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka kremowego octu balsamicznego
2 łyżeczki wody

Na pokruszoną sałatę lodową, wykładamy pokrojonego w kostkę melona oraz kawałki plasterków szynki dojrzewającej.
Całość polewamy sosem powstałym z octu balsamicznego, oliwy, wody, soli i pieprzu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz