środa, 19 lutego 2014

Toskańska parmigiana

Dość długo zabierałam się do zrobienia tego dania. Aż w końcu udało mi się znaleźć odpowiedniego bakłażana , który był idealny.
Danie to łączy  wszystko to co lubię w kuchni włoskiej: czosnkowy smak  gęstego sosu pomidorowego, lekkość dania oraz ciągnącą się mozzarellę i ostrość parmezanu.

A najważniejsze robi się je błyskawicznie.

Potrzebujemy:

1 średniej wielkości bakłażana
1 puszkę pomidorów pelatti
3 ząbki czosnku
1 opakowanie tartej mozzarelli
Sól, pieprz, bazylia
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki tartego parmezanu

Bakłażana  kroimy wzdłuż na plastry, następnie solimy je z obu stron i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażamy czosnek , dodajemy rozdrobnione pomidory i bazylię i smażymy ok.3 minut.
Plastry bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym z soli, smarujemy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony.

Ugrillowane plastry układamy w małym naczynku do zapiekania na zmianę z sosem pomidorowym i mozzarellą, każdą potròjną warstwę doprawiamy.
Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz