niedziela, 3 maja 2015

Chrupiące wafle przekładane wiśniowym marzeniem

Wafle towarzyszyły nam podczas wakacji u Babci oraz podczas weekendów  za czasów mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się ze swobodą oraz wolnym czasem spędzonym na leniuchowaniu , czyli w sam raz na weekend majowy. Zaprezentuję Wam tradycyjny przepis wzbogacony  o jeden z moich ulubionych składników, jednak sami możecie zdecydować czy chcecie wersję tradycyjną, czy troszkę  bogatszą.

Potrzebujemy:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 opakowania galaretki wiśniowej
1/2 opakowania śmietanki 30%
* 1 łyżeczka suszonej papryki pepperoni
1 opakowanie wafli

W  rondelku rozpuszczamy margarynę , dodajemy cukier , galaretki oraz śmietankę. Gotujemy razem ok. 5 minut. Jeśli chcemy aby nasze wafle zaskakiwały pikantnymi pstryczkami naszych gości dodajemy łyżkę papryczki. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Ażeby nasze wafle pozostały chrupiące masa nie  może być zbyt gorąca. Wystudzoną masą smarujemy  1 taflę wafli i przekładamy następnym. Wafelki kroimy  w paski , które tniemy pod kątem . Układamy na talerzyku. I delektujemy się słodkim widokiem a później smakiem i chrupkością  słodyczy.


Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz