Większość z nas budyń kojarzy z deserem z torebki, ale nie wiem czy wiecie,że można go zrobić w domu. Do mleka dodajemy naturalne aromaty , cukier a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Potrzebujemy (4 porcje):
0,5 l mleka
1 łyżka cukru do smaku
Starta skórka z 1 cytryny
kilka gałązek mięty
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do mleka wrzucamy starta skórkę z cytryny, cukier oraz gałązki mięty i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia ażeby mleko przeszło aromatem mięty i cytryny. Po ostygnięciu wyławiamy gałązki mięty, podgrzewamy dodajemy do mleka mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach mleka. Całość energicznie mieszamy.
I tak możemy delektować się domowym budyniem.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz