poniedziałek, 25 maja 2015

Domowy budyń cytrynowo-miętowy

Większość z nas budyń kojarzy z deserem z torebki, ale nie wiem czy wiecie,że można go zrobić w domu. Do mleka dodajemy naturalne aromaty , cukier a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Potrzebujemy (4 porcje):

0,5 l mleka
1 łyżka cukru do smaku
Starta skórka  z 1 cytryny
kilka gałązek  mięty
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Do mleka wrzucamy  starta skórkę z cytryny, cukier oraz gałązki mięty i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Odstawiamy  do ostygnięcia ażeby mleko  przeszło aromatem mięty i cytryny. Po ostygnięciu  wyławiamy gałązki mięty, podgrzewamy  dodajemy do mleka mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach mleka. Całość energicznie  mieszamy.
I tak możemy delektować się domowym budyniem.
Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz