Taki omlet jest doskonałym daniem na słodkie śniadanie. Jednak należę do osób , które nie przepadają za słodkościami na śniadanie, ale doskonale nadają się na deser. Puszysty i delikatny biszkoptowy omlet wraz z kwaśnym rabarbarem poprawią nastrój każdemu.
Potrzebujemy:
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml mleka
200 g rabarbaru
6 łyżek mąki pszennej
starta skórka z cytryny
szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy razem z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i startą skórką z cytryny. Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka delikatnie mieszamy z żółtkami stopniowo dodając mąkę oraz drobno pokrojony rabarbar. Nagrzewamy patelnię na którą wylewamy masę biszkoptową . Pieczemy omlet z obu stron. Podajemy na ciepło razem z domowym budyniem.
Biszkoptowy omlet jest delikatny i bardzo smaczny. Smakuje nawet najbardziej wybrednym amatorom słodkości.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz