niedziela, 31 maja 2015

Biszkoptowy omlet z rabarbarem

Taki omlet jest doskonałym daniem na słodkie śniadanie. Jednak należę do osób , które nie przepadają za słodkościami na śniadanie, ale doskonale nadają się  na deser. Puszysty  i delikatny biszkoptowy omlet wraz z kwaśnym rabarbarem  poprawią nastrój każdemu.

Potrzebujemy:

2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku  do pieczenia
80 ml mleka
200 g rabarbaru
6 łyżek mąki pszennej
starta skórka z cytryny
szczypta soli


Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy razem z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i startą skórką z cytryny. Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka  delikatnie  mieszamy z żółtkami  stopniowo dodając mąkę  oraz drobno pokrojony rabarbar. Nagrzewamy patelnię na którą wylewamy masę biszkoptową . Pieczemy omlet z obu stron. Podajemy na ciepło razem z domowym budyniem.

Biszkoptowy omlet  jest delikatny i bardzo smaczny. Smakuje nawet najbardziej wybrednym amatorom  słodkości.

Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz