niedziela, 3 maja 2015

Wiosenna sałatka ze szczawiem i mozzarellą

Korzystając z tego ,że mam dostęp do świeżego  szczawiu,znów postanowiłam poeksperymentować.
Zapotrzebowanie na lekkie  zdrowe danie sprawiło, że powstała ciekawa sałatka  z wieloma zaskakującymi składnikami. Szczaw nawiązuje do wszechobecnej wiosny, delikatna  i kremowa  mozzarella nadaje sałatce delikatności, wyfiletowana pomarańcza daję świeżość wiosennego słońca a  chrupiące pestki dyni ,są jak świeżo rozwinięte młode liście.

Aby stworzyć taką poetyczną sałatkę potrzebujemy:

Parę listków karbowanej sałaty
1 garść szczawiu
2 opakowania  mozzarelli
2 pomidory
1/2 wyfiletowanej pomarańczy
1 garść pestek dyni
3 łyżki oleju lnianego
sok z 1/2 pomarańczy
sól, pieprz kolorowy

Listki sałaty i szczawiu dokładnie płuczemy i układamy na talerzu. Mozzarellę i pomidory kroimy w kostkę   i układamy na sałacie. Połówkę pomarańczy  filetujemy, i dodajemy do sałatki razem z ziarenkami dyni. Olej lniany mieszamy razem z sokiem z pomarańczy oraz solą i pieprzem . aromatycznym sosem polewamy sałatkę.
Mozzarella podkreśla kwaśny smak szczawiu ,  a dodatek pomarańczy  doskonale współgra z orzechowym posmakiem oleju  lnianego i dyni.

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz