Korzystając z tego ,że mam dostęp do świeżego szczawiu,znów postanowiłam poeksperymentować.
Zapotrzebowanie na lekkie zdrowe danie sprawiło, że powstała ciekawa sałatka z wieloma zaskakującymi składnikami. Szczaw nawiązuje do wszechobecnej wiosny, delikatna i kremowa mozzarella nadaje sałatce delikatności, wyfiletowana pomarańcza daję świeżość wiosennego słońca a chrupiące pestki dyni ,są jak świeżo rozwinięte młode liście.
Aby stworzyć taką poetyczną sałatkę potrzebujemy:
Parę listków karbowanej sałaty
1 garść szczawiu
2 opakowania mozzarelli
2 pomidory
1/2 wyfiletowanej pomarańczy
1 garść pestek dyni
3 łyżki oleju lnianego
sok z 1/2 pomarańczy
sól, pieprz kolorowy
Listki sałaty i szczawiu dokładnie płuczemy i układamy na talerzu. Mozzarellę i pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Połówkę pomarańczy filetujemy, i dodajemy do sałatki razem z ziarenkami dyni. Olej lniany mieszamy razem z sokiem z pomarańczy oraz solą i pieprzem . aromatycznym sosem polewamy sałatkę.
Mozzarella podkreśla kwaśny smak szczawiu , a dodatek pomarańczy doskonale współgra z orzechowym posmakiem oleju lnianego i dyni.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz