wtorek, 12 maja 2015

Polędwiczka wieprzowa pod botwinkowym kocykiem

Wieprzowina  nie należy do moich ulubionych mięs. Jednak zainspirowana jednym z programów promujących naszą polską wieprzowinę , postanowiłam spróbować  na własnej skórze. Polędwiczka gotowana na parze, okazała się być delikatna i bardzo smaczna. Wieprzowina w takim wydaniu częściej zagości na naszym stole.

Potrzebujemy:

350 g polędwiczki wieprzowej
1/2 pęczka bazylii
starta  skórka z całej limonki
2  łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeże liście botwinki
folia spożywcza

Bazylię, siekamy razem z solą oraz skórką z limonki, dodajemy oliwę i rozcieramy  na desce. Polędwiczkę  kroimy na 4 równe kawałki ,w które  wmasowujemy roztartą bazylię. na rozwiniętej foli układamy liście botwinki,  tak aby zachodziły na siebie  i pokrywały w całości porcję polędwiczki. Polędwiczkę układamy pośrodku botwinki i zawijamy dokładnie  w folię spożywczą . Tak przygotowane roladki gotujemy na parze ok. 20 minut .
Bazylia nadaje polędwiczkom wyrazistości a skórka z limonki świeżości i lekkości.
Podajemy  z młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz