Wieprzowina nie należy do moich ulubionych mięs. Jednak zainspirowana jednym z programów promujących naszą polską wieprzowinę , postanowiłam spróbować na własnej skórze. Polędwiczka gotowana na parze, okazała się być delikatna i bardzo smaczna. Wieprzowina w takim wydaniu częściej zagości na naszym stole.
Potrzebujemy:
350 g polędwiczki wieprzowej
1/2 pęczka bazylii
starta skórka z całej limonki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeże liście botwinki
folia spożywcza
Bazylię, siekamy razem z solą oraz skórką z limonki, dodajemy oliwę i rozcieramy na desce. Polędwiczkę kroimy na 4 równe kawałki ,w które wmasowujemy roztartą bazylię. na rozwiniętej foli układamy liście botwinki, tak aby zachodziły na siebie i pokrywały w całości porcję polędwiczki. Polędwiczkę układamy pośrodku botwinki i zawijamy dokładnie w folię spożywczą . Tak przygotowane roladki gotujemy na parze ok. 20 minut .
Bazylia nadaje polędwiczkom wyrazistości a skórka z limonki świeżości i lekkości.
Podajemy z młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz