niedziela, 17 maja 2015

Schab karkowy w pełnoziarnistej panierce

Schabowy kojarzy się raczej z kuchnią polską z ostatnich 50 lat. Wydawałoby sie ,że nic już nie można zmienić , aby zaskoczyć  nowym smakiem. Jednak właściwie dobierając mięso  już przy zakupie , możemy decydować o smaku naszych schabowych. Jeśli dobierzemy mięso ze schabu karkowego nasze kotlety będą miały więcej smaków i będą bardziej soczyste, jeśli wybierzemy dalszą część schabu  kotlety będą bardziej suche.  Drugim bardzo ważnym składnikiem  schabowego jest panierka , i tu mamy większe pole do popisu używając takich dodatków jak płatki owsiane, ziarna dyni i słonecznika czy len, możemy  sami nadawać dowolny smak naszym schabowym.

Potrzebujemy:

4 plastry schabu karkowego
1 jajko

 panierka:
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka  ziaren dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren lnu

sól, pieprz , imbir mielony , pietruszka

Plastry schabowego rozbijamy aż uzyskamy grubość 0,5 cm. Wszystkie  składniki do panierki blendujemy  aż uzyskamy konsystencję bułki tartej. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i moczymy w nim plastry schabowego, następnie  wkładamy kotlety do bułki tartej. Jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę czynność powtarzamy. Smażymy  na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz