Schabowy kojarzy się raczej z kuchnią polską z ostatnich 50 lat. Wydawałoby sie ,że nic już nie można zmienić , aby zaskoczyć nowym smakiem. Jednak właściwie dobierając mięso już przy zakupie , możemy decydować o smaku naszych schabowych. Jeśli dobierzemy mięso ze schabu karkowego nasze kotlety będą miały więcej smaków i będą bardziej soczyste, jeśli wybierzemy dalszą część schabu kotlety będą bardziej suche. Drugim bardzo ważnym składnikiem schabowego jest panierka , i tu mamy większe pole do popisu używając takich dodatków jak płatki owsiane, ziarna dyni i słonecznika czy len, możemy sami nadawać dowolny smak naszym schabowym.
Potrzebujemy:
4 plastry schabu karkowego
1 jajko
panierka:
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka ziaren dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren lnu
sól, pieprz , imbir mielony , pietruszka
Plastry schabowego rozbijamy aż uzyskamy grubość 0,5 cm. Wszystkie składniki do panierki blendujemy aż uzyskamy konsystencję bułki tartej. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i moczymy w nim plastry schabowego, następnie wkładamy kotlety do bułki tartej. Jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę czynność powtarzamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz