Doskonałym pomysłem będzie jesienne wspomnienie na talerzu z pikantną gorgonzolą .
Potrzebujemy:
20 g suszonych borowików
1 cebula
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki masła
1 łyżka vegety
sól, pieprz, ziele angielskie , liść laurowy
1,5 litra przefiltrowanej wody
Nasze przygotowania rozpoczynamy od zalania suszonych borowików lub innych grzybów wodą i odstawienia na kilka godzin , aby grzyby odzyskały swój aromat.
Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz marchewkę. Namoczone grzyby siekamy na drobniejsze cząstki i podsmażamy chwilkę razem z cebulą. Kiedy nad garnkiem zacznie się unosić grzybowy aromat , dodajemy przecedzoną przez gęste sitko wodę z moczenia grzybów oraz pokrojone w kawałki ziemniaki. Zalewamy całość wodą , doprawiamy vegetą, solą, pieprzem , i pozostałymi przyprawami i gotujemy ok. 45 minut, aż wspaniały aromat zagości w naszej kuchni.
Osobiście preferuję zupy krem , więc poddaję ją jeszcze działaniu blendera .
Podana z okruchami pikantnej gorgonzoli oraz kiełków lucerny i rzodkwi oczaruje każdego swoim wybitnym smakiem lasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz