niedziela, 3 stycznia 2016

Lekka sałatka ze szpinakiem, ziarenkami granatu oraz mozzarellą

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych  przyszła pora na dania  lżejsze i bardziej przyjazne dla naszej diety;).
Jak zwykle w lodówce miałam kilka składników , które uznałam za doskonałe dla tej orzeźwiającej alternatywy  kolacji.

Potrzebujemy:

400 g opłukanych i wysuszonych liści szpinaku
100 g mozzarelli ( w tym przypadku wędzonej)
1  owoc granatu
kilka sztuk suszonych pomidorów (w tym przypadku pomidorków cherry)
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz

Opłukane i ususzone liście szpinaku kładziemy na półmisku, na wierzch wysypujemy ziarenka  dojrzałego granatu, suszone pomidory oraz ziarna słonecznika. Mozzarellę  kroimy w kostkę. Z oliwy , miodu i octu balsamicznego robimy sos, którym polewamy sałatkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem .
Szpinak doskonale pasuje do słodkiego smaku miodu oraz lekkiego orzechowego smaku suszonych pomidorów, chrupiące ziarna słonecznika podkreślają  słodycz ziaren granatu.

Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz