Doskonały przepis na szybką przekąskę czy słoną czy słodką podpatrzoną u wspaniałej gospodyni, Ani. Ażeby zaskoczyć naszych gości potrzebujemy ciasta francuskiego . U mnie w domu sprawdza się ciasto francuskie gotowe ze sklepu, kto ma teraz czas aby samemu je robić ;). Możemy je łączyć dowolnie ze składnikami słonymi jak i słodkimi.
Podam kilka przykładowych zestawień:
Potrzebujemy:
Medaliony z szynką i oliwkami
1/2 op. ciasta francuskiego ( 400 g)
1 pomidor
100 g szynki lub karkówki
2 łyżki oliwek
1/4 cebuli pokrojonej w piórka
100 g tartego żółtego sera
Medaliony ze szpinakiem
1/2 op. ciasta francuskiego
2 garście szpinaku
1 ząbek czosnku
1 pomidor
100 g sera mozarella
Medaliony z czekoladą
1 op. ciasta francuskiego
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej - pokruszonej
Ciasto francuskie układamy na blacie szerszą częścią na przeciwko nas. Na cieście układamy pokrojonego na plastry pomidora, na połowie ciasta układamy wędlinę, posypujemy pokrojonymi oliwkami, piórkami cebuli oraz tartym serem. Na drugiej połowie układamy listki szpinaku , plasterki mozzarelli oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Na najbliższej nam krawędzi zostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca. Zaczynamy ciasno zwijać od dalszej nam dłuższej krawędzi. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze. Pieczemy ok. 8-10 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz