środa, 6 stycznia 2016

Zaskakujące medaliony z ciasta fancuskiego

Doskonały przepis  na szybką przekąskę czy słoną czy słodką podpatrzoną u wspaniałej gospodyni,  Ani. Ażeby zaskoczyć naszych gości potrzebujemy ciasta francuskiego . U mnie w domu sprawdza się ciasto francuskie  gotowe ze sklepu, kto ma teraz czas aby samemu je robić ;). Możemy je łączyć  dowolnie ze składnikami słonymi jak i słodkimi.
Podam kilka przykładowych  zestawień:

Potrzebujemy:

Medaliony z szynką i oliwkami

1/2 op. ciasta francuskiego ( 400 g)
1 pomidor
100 g szynki lub karkówki
2 łyżki oliwek
1/4 cebuli pokrojonej w piórka
100 g tartego żółtego sera

Medaliony  ze szpinakiem

1/2 op. ciasta francuskiego
2 garście szpinaku
1 ząbek czosnku
1 pomidor
100 g sera mozarella

Medaliony z czekoladą

1 op. ciasta francuskiego
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej - pokruszonej


Ciasto francuskie  układamy na blacie szerszą częścią na przeciwko nas. Na cieście układamy  pokrojonego na plastry pomidora, na połowie ciasta układamy wędlinę, posypujemy pokrojonymi oliwkami, piórkami cebuli oraz  tartym serem. Na   drugiej  połowie układamy listki szpinaku , plasterki mozzarelli oraz posypujemy posiekanym czosnkiem.  Na najbliższej nam  krawędzi zostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca. Zaczynamy ciasno zwijać od dalszej nam dłuższej krawędzi.  Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze. Pieczemy ok. 8-10 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.
 Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz