Potrzebujemy:
175 g oliwek zielonych lub czarnych bez pestek
1 łyżeczka kaparów
2 ząbki czosnku
1 filet z anchois
1 strączek suszonej papryczki chili
gałązka rozmarynu i tymianku
5 listków szałwi
125 ml oliwy tłoczonej na zimno
sok z cytryny
sól, pieprz
1 bagietka
oliwa do smażenia
Oliwki i kapary odsączamy i miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnku , filetem z anchois oraz oczyszczonym z ziarenek strączkiem chili. Zioła płuczemy i obrywamy listki , dodajemy je wraz z oliwą z oliwek do zmiksowanęj wcześniej masy. Przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. W moim przypadku już nie dodawałam soli ponieważ kapary oraz anchois było dość słone. Bagietkę kroimy na kromki i podsmażamy na chrupko z obu stron na oliwie.
Podajemy posmarowane warstwą pasty oliwkowej udekorowane listkami ziół.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz