niedziela, 3 stycznia 2016

Crostini z oliwkami

Nadszedł okres karnawału, szybkich imprez razem ze swoimi przyjaciółmi  i znajomymi, dlatego na pewno przydadzą się przepisy na szybkie przekąski, które zaskoczą każdego. Oliwki w połączeniu z filetami z anchois oraz czosnkiem  są bardzo wyrazistą  przekąska z charakterem. 

Potrzebujemy:

175 g oliwek zielonych lub czarnych bez pestek
1 łyżeczka kaparów
2 ząbki czosnku
1 filet z anchois
1 strączek suszonej papryczki chili
gałązka rozmarynu i tymianku
5 listków szałwi
125 ml  oliwy tłoczonej na zimno
sok z cytryny
sól, pieprz
1 bagietka 
oliwa do smażenia

Oliwki i kapary odsączamy i miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnku , filetem z anchois oraz oczyszczonym z ziarenek strączkiem chili. Zioła płuczemy i obrywamy listki , dodajemy je wraz z oliwą z oliwek do zmiksowanęj wcześniej masy. Przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. W moim przypadku już nie dodawałam soli ponieważ  kapary oraz anchois było dość słone. Bagietkę kroimy na kromki i podsmażamy na chrupko  z obu stron na oliwie. 
Podajemy  posmarowane warstwą pasty oliwkowej  udekorowane listkami ziół.
Polecam. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz