środa, 13 stycznia 2016

Kotleciki z boczniaków w chrupiącej panierce z płatkami drożdżowymi

I są. W końcu dotarły do nas płatki drożdżowe z drożdżami niaktywnymi.  W przypływie chwili i wolnego czasu na naszym portalu aukcyjnym zamówiliśmy płatki , ciekawi tego smaku , który wciąga i zachwyca każdego.
Według informacji dostępnych dla każdego płatki te są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy , łatwo przyswajalne białka oraz  minerały takie jak fosfor, potas,chrom, magnez i wapń, czyli nie jedząc masy tabletkowej możemy wzbogacać organizm w tak cenne dla niego związki. Jednak to opis  orzechowo-serowego aromatu skusił nas niesamowicie;).
Możemy wykorzystywać je jako posypka do kanapek, dodatek do sosów  i zup, oraz jako składnik rewelacyjnej panierki. Ten wspaniały dodatek wykorzystaliśmy jako panierka do dawno u nas nieobecnych boczniaków i to był strzał w dziesiątkę.

Potrzebujemy:

250 g boczniaków
1 jajko
 2 łyżki mleka

Panierka:
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki płatków drożdżowych
sól , pieprz

Boczniaki moczymy w jajku wymieszanym z mlekiem  i zanurzamy w wymieszanej wcześniej panierce  z bułki tartej, mąki i płatków z dodatkiem przypraw. Rzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy  z obu stron na złoty  kolor. najsmaczniejsze  są te dość cienkie  kotleciki , które chrupią w ustach i cieszą orzechowym smakiem z dodatkiem serowego muśnięcia.
Jeśli zobaczycie takie płatki w sklepie  warto zakupić mimo ,że cena może zniechęcać.
Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz