I są. W końcu dotarły do nas płatki drożdżowe z drożdżami niaktywnymi. W przypływie chwili i wolnego czasu na naszym portalu aukcyjnym zamówiliśmy płatki , ciekawi tego smaku , który wciąga i zachwyca każdego.
Według informacji dostępnych dla każdego płatki te są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy , łatwo przyswajalne białka oraz minerały takie jak fosfor, potas,chrom, magnez i wapń, czyli nie jedząc masy tabletkowej możemy wzbogacać organizm w tak cenne dla niego związki. Jednak to opis orzechowo-serowego aromatu skusił nas niesamowicie;).
Możemy wykorzystywać je jako posypka do kanapek, dodatek do sosów i zup, oraz jako składnik rewelacyjnej panierki. Ten wspaniały dodatek wykorzystaliśmy jako panierka do dawno u nas nieobecnych boczniaków i to był strzał w dziesiątkę.
Potrzebujemy:
250 g boczniaków
1 jajko
2 łyżki mleka
Panierka:
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki płatków drożdżowych
sól , pieprz
Boczniaki moczymy w jajku wymieszanym z mlekiem i zanurzamy w wymieszanej wcześniej panierce z bułki tartej, mąki i płatków z dodatkiem przypraw. Rzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. najsmaczniejsze są te dość cienkie kotleciki , które chrupią w ustach i cieszą orzechowym smakiem z dodatkiem serowego muśnięcia.
Jeśli zobaczycie takie płatki w sklepie warto zakupić mimo ,że cena może zniechęcać.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz