środa, 22 maja 2013

Likier laurowy

Odkąd pierwszy raz spotkałam się ze świeżymi liśćmi laurowymi zawsze szukałam nowych zastosowań, zauroczył mnie ich zapach świeży a zarazem korzenny.
Szukałam ,szukałam aż w końcu znalazłam przepis na likier laurowy. Zrobiłam zgodnie z recepturą i otworzyłam po 2 miesiącach do spróbowania. Głęboki zielony kolor oraz korzenny zapach to główne jego  cechy , nadaje się do powolnego rozkoszowania się jego mocą i aromatem oraz do zastosowania go do drinków z colą, chociaż według mnie to lekkka profanacja;). Jako,że lubię eksperymentowć postanowiłam oprócz orginalnego przepisu zrobić przepis autorski z dodatkiem kory cynamonowej.

Przepis na likier laurowy

Składniki:
1litr spirytusu 90%
700 ml przefiltrowanej wody
350 g cukru
30 świeżych liści laurowych

Umyte i oczyszczone liście laurowe zalewamy spirytusem i odstawiamy do ciemnego miejsca na tydzień czasu. Po tym  czasie  zagotowujemy 700g czystej wody i mieszamy z 350 g cukru, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu  mieszamy z przygotowanym wcześniej odcedzonym spirytusem  . Zostawiamy 15 dni  w ciemnym miejscu ,po tym czasie odcedzamy i zostawiamy na miesiąc.
Po tym czasie możemy degustować nasz likier i cieszyć się jego smakiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz