niedziela, 26 maja 2013

Ogniste udka z kurczaka

Ostatnio przygotowaliśmy dla znajomych  udka z kurczaka, ale to miały być udka ,które będą smakować każdemu. Ognisty kurczak to jest to co idealnie pasuje do zaplanowanego napitku;).
Udka zamarynowaliśmy godzinkę przed włożeniem do nagrzanego piekarnika.
Do marynaty potrzebujemy 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę papryki węgierskiej z tubki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i wmasowujemy w kurczaka. Powinien marynować się ok. 2 godzin, u mnie marynował się w pojemniku próżniowym ,więc już po godzinie można było przełożyć  udka do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Udka piekły się w temp. 180 st. przez 1,5 godziny.
Skórka była chrupiąca i bardzo smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz