piątek, 31 maja 2013

Pełnoziarnista Tortilla z roszponką i szynką szwarcwaldzką

Na świąteczne śniadanie lubię zjeść coś innego na co nie mam czasu w normalny dzień. Ostatnio pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie tortilla. Nie pozostało mi nic innego jak stworzyć takową.
Do tortilli wykorzystałam 1 szkl mąki pełnoziarnistej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, sól , 1/2 łyżeczka sody, 2 łyżki oleju , 1/2 szklanki wody.
Ugniatamy wszystkie składniki razem i zostawiamy na godzinę czasu.
Po godzinie dzielimy ciasto na porcje tortilli .Pojedyncze kawałki ciasta rozwałkujemy, aż będą bardzo cienkie.




 




Kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Pieczemy wszystkie z obu stron.












Przygotowane placki odkładamy na 20 min pod lnianą ściereczkę, ażeby zmiękły i nie łamały się.
Na tak wypoczęte placki położyłam  pikantny ajvar,jogurtowy sos czosnkowy , sałatę roszponkę, pomidora, piórka czerwonej cebuli i  pokrojoną szynkę szwarcwaldzką.
Zwijamy w rożek lub rulonik w zależności od upodobań.

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz