środa, 15 maja 2013

Spaghetti alla genovese

Oto przepis który poznałam będąc u Mamy mojego Męża. Połączenie makaronu z ziemniakami w pierwszej chwili wywołało moje rozbawienie. Jednak po spróbowaniu okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę. Aksamitny  i aromatyczny sos z pesto  to jest to.

Potrzebujemy :
300g obranych ziemniaków
300g makaronu najlepsze według mnie tagliatelle

Pesto:
Pęczek bazyli
2 ząbki czosnku
50g orzeszków pinioli lub nerkowca
Oliwa extra vergine
100 g tartego parmezanu

Pokrojone ziemniaki gotujemy do miękkości w dużej ilości osolonej wody( ok.20 minut).  Do podgotowanych ziemniaków wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy ziemniaki i makaron zostawiając na spodzie odrobinę wody.
Pesto robię zazwyczaj w malakserze choć sama nazwa wskazuje , że powinno być ucierane. Wrzucamy wszystkie składniki czyli bazylię, czosnek , parmezan, orzeszki zalewamy oliwą i mieszamy. Tak zrobione pesto wrzucamy do garnka z makaronem i ziemniakami, mieszamy zostawiając na chwilkę, żeby makaron przeszedł smakiem pesto. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz