środa, 29 maja 2013

Przepis na limoncello oraz krem cytrynowy

Limoncello jest to doskonały , orzeźwiający alkohol pochodzący z Sycyli w sam raz na letnie upały ( o których teraz możemy pomarzyć). Ale trzeba się przygotować na upalne lato ;).
Składniki do tego słonecznego napoju są następujące.
10-12 ładnych , wyszorowanych cytryn
1 l  sprirytusu 90%
660 g cukru
1100 ml czystej przefiltrowanej wody
Cytryny szorujemy dokładnie, następnie cienko obieramy, aby otrzymać żółte skórki z jak namniejszą ilością białej części. Skórki siekamy drobniej ,wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem.
Odstawiamy na 7 dni.
Po tym czasie  rozpuszczamy 600g cukru w 1 litrze przegotowanej, czystej wody. Całość syropu wystudzamy i wlewamy  do spirytusu , dokładnie mieszamy.
Zostaje nam tylko odcedzić , przelać do butelek i odczekać 1 miesiąc , aby całość się przegryzła.
(Otrzymujemy w ten sposób 37%  likier)
Po miesiącu mamy  likier o intensywnym zapachu ,oraz boskim aromacie  cytryny. Możemy pić z wodą, z tonikiem i samo.
Naprawdę warto spróbować.
Jeśli jesteśmy amatorami kremów do odcedzonego od skórek  po 7 dniach spirytusu dodajmy pół puszki  slodzonego mleka  zagęszczonego. Pychota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz