piątek, 12 lipca 2013

Babcine wypieki

Dziś niesamowitą przyjemność zrobiła mi moja Babcia. Podczas szybkiej wizyty w domu zostałam obdarowana blachą świeżego i jeszcze ciepłego piroga biłgorajskiego z miętą. Uwielbiam go jeść z wiejskim masłem lub ze zsiadłym mlekiem na zimno lub odsmażanego na masełku z sosem śmietanowo cebulowym . Po prostu pychota.
Drugim wypiekiem mojej babci jest ciasto drożdżowe z buraków cukrowych. Każda jesień i wczesna zima jest osłodzona jego aromatem i smakiem , więc jeszcze trochę poczekam na kolejną porcję pyszności.
Zawsze będę pamiętać wakacje spędzane u Babci podczas których jedliśmy ciepłe podpłomyki,  pieczone na blasze, posmarowane świeżym wiejskim masłem. Jest to smak mojego dzieciństwa.
Ta nasza Babcia jest skarbnicą przepisów pochodzących z Roztocza. Opublikuję kilka przepisów, które mam nadzieję przybliżą wszystkim kuchnię tego regionu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz