Nadszedł sezon na bób. Zawsze bób był dla nas przekąską do filmu lub rozmów, czyli wyskubowaliśmy go z łupinek i tyle. Ostatnio jednak pomyślałam ,że nie musi być taki samotny i połączyłam 2 przepisy. Delikatny i maślany bób , połączyłam z tuńczykiem , pomidorami , fetą i czerwona cebulą. Dla ciekawszego efektu dodałam miętę oraz kilka podprażonych orzeszków nerkowca. Całość pokropiona sosem francuskim, dodającym słodyczy.
Bardzo pożywna sałatka, która znika w błyskawicznym tempie.
Do sałatki potrzebujemy:
0,5 kg bobu ugotowanego i obranego
Puszka tuńczyka
2 pomidory pokrojone w kostkę
1 czerwona cebula
Feta pokrojona w kostkę
podprażone orzeszki nerkowca
posiekana mięta
sól, pieprz
Sos francuski:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1/2 cytryny
Sól, pieprz
ząbek posiekanego czosnku
I ładna zielona sałatka gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz