piątek, 26 lipca 2013

Jaśminowy pilaw z kurczakiem i rodzynkami

Kiedyś pilaw, płow lub risotto dosyć często gościł na naszym stole. Jednak ostatnio jego miejsce zajęły różnego rodzaju makarony (po włosku pasty). Sa to dania jednogarnkowe  i nie wymagające dużo pracy , dlatego je tak lubię.
Oto przepis na  kolorowy pilaw z kurczakiem , warzywami oraz delikatnym muśnięciem orientu w postaci rodzynek.

Potrzebujemy:

2 marchewki pokrojone w kostkę lub słupki
1/2 posiekanej  cebuli
10 cm posiekanego pora
małą cukinię pokrojoną w kostkę
1 pierś z kurczaka
rodzynki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól , pieprz, peperoncino

1 miarkę ryżu  jaśminowego lub mieszankę jaśminowego z długoziarnistym
3 miarki wody

Do płaskiego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, por, marchewkę oraz cukinię. Następnie wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i chwilkę podsmażamy. Do warzyw i kurczaka dorzucamy ryż i smażymy ,aż ryż bedzie szklisty ok. 1 minuty.
Następnie dolewamy czystej wody, dodajemy przyprawy, rodzynki  i gotujemy jakieś 15 minut  co jakiś czas mieszając.
Po zakończeniu gotowania zostawiamy pilaw pod przykryciem na jakieś 10 minut  i możemy rozpoczynać naszą ucztę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz