Kiedyś pilaw, płow lub risotto dosyć często gościł na naszym stole. Jednak ostatnio jego miejsce zajęły różnego rodzaju makarony (po włosku pasty). Sa to dania jednogarnkowe i nie wymagające dużo pracy , dlatego je tak lubię.
Oto przepis na kolorowy pilaw z kurczakiem , warzywami oraz delikatnym muśnięciem orientu w postaci rodzynek.
Potrzebujemy:
2 marchewki pokrojone w kostkę lub słupki
1/2 posiekanej cebuli
10 cm posiekanego pora
małą cukinię pokrojoną w kostkę
1 pierś z kurczaka
rodzynki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól , pieprz, peperoncino
1 miarkę ryżu jaśminowego lub mieszankę jaśminowego z długoziarnistym
3 miarki wody
Do płaskiego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, por, marchewkę oraz cukinię. Następnie wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i chwilkę podsmażamy. Do warzyw i kurczaka dorzucamy ryż i smażymy ,aż ryż bedzie szklisty ok. 1 minuty.
Następnie dolewamy czystej wody, dodajemy przyprawy, rodzynki i gotujemy jakieś 15 minut co jakiś czas mieszając.
Po zakończeniu gotowania zostawiamy pilaw pod przykryciem na jakieś 10 minut i możemy rozpoczynać naszą ucztę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz