Dawno już myślałam o zrobieniu flaczków. Ostatnio z pomocą przyszła teściowa , która podsunęła nam przepis na flaczki z żołądków drobiowych. I jak zwykle szybkowar okazał się rewelacyjny jeśli chodzi o szybsze przyrządzanie.
Składniki:
1kg żołądków drobiowych
1 marchewka
1 cebula
2 pomidory
Kostka rosołowa lub Vegeta
Pieprz , majeranek, peperoncino
Żołądki oczyszczamy i wrzucamy do szybkowaru z bulionem przyrządzonym z wody i kostki lub vegety. Dodajemy liść laurowy , pieprz i ziele angielski i dusimy w szybkowarze ok. 1/2 godz aż do miękkości.
Uduszone żołądki odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy na drobne kawałki. Posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmażamy na oliwie, dorzucamy żołądki i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie podlewamy bulionem z szybkowaru i gotujemy jeszcze chwilkę. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz peperoncino gotujemy 5 minut , pod koniec dodajemy majeranek i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz