czwartek, 18 lipca 2013

Najwspanialsze pesto

Będąc we Włoszech pierwszy raz zetknęliśmy się z aromatycznym i kremowym pesto. Pesto we Włoszech używa się jako sos do spaghetti lub pasta do pieczywa.
Nazwa pesto pochodzi od czasownika "pestare" gnieść, miażdżyć. Podstawą pesto jest świeża bazylia, czosnek, oliwa, parmezan  i orzeszki piniowe. Wszystkie składniki cierpliwie ucieramy w marmurowym moździerzu. Kiedy powstanie w miarę jednolita masa pesto gotowe.
Ostatnio do pesta Mój Ukochany dodał świeże oregano i tak powstała naprawdę smaczna przekąska.
Składniki na pesto z macierzanką:
1 doniczka bazyli
Gałązka macierzanki ( oregano)
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
10 g startego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sól morska
Bazylię i oregano , płuczemy i obsuszamy, dorzucamy czosnek, orzeszki, starty parmezan oliwę. Wszystko ucieramy w moździeżu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz