Sezon truskawkowy mija szybkim krokiem.Tylko patrzeć a na straganach i sklepach królować będą pełne maliny. Więc najwyższa pora na pyszny dżem truskawkowy.Jednak w tym roku postanowiłam, że nie będzie to zwykły dżem. Postawiłam na odrobinę ekscentryzmu i wybrałam szałwię jabłkową oraz miętę jako towarzystwo godne ziaren mieszanki pieprzów kolorowych. Dżem ma lekko wytrawny smak z niesamowitym pieprzowym aromatem.
Potrzebujemy :
1 kg wypłukanych i obranych truskawek
1/2 kg cukru lub 1/3 kg ksylitolu
Opakowanie cukru żelującego
Mięta, szałwia jabłkowa, ziarna pieprzu kolorowego
Truskawki gotujemy do czasu aż zaczną puszczać sok. Dodajemy posiekane liście szałwi i mięty oraz ziarna pieprzu, gotujemy 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu podgrzewamy jeszcze raz , dodajemy cukier żelujący oraz cukier lub ksylitol. Gotujemy 2 minuty i gorące przekładamy do słoików.
Idealny jako wspomnienie upalnego lata na długie zimowe wieczory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz