sobota, 29 czerwca 2013

Wspaniałe bucattini z tuńczykiem i bazylią

Kolejna rewelacyjna potrawa z serii szybki obiad. Tym razem autorstwa mojego wspaniałego Męża. Za każdym razem kiedy jem spaghetti , moje podniebienie przenosi mnie do Toskanii. Smak i zapach oliwy, aksamit pomidorów oraz aromat bazylii to jest to co sprawia, że z naszego domu przenoszę się na wzgórza Toskanii. Niesamowite jak pamięć zapachów i smaków potrafi działać cuda. Oto przepis na taki cud.

Do dania potrzebujemy:
3 świeże pomidory lub pomidory z puszki
3 ząbki czosnku
bazylia
Puszka tuńczyka
Parmezan
Makaron bucattini  lub spagetti

Wrzucamy makaron do gotującej się wody.
W tym czasie podsmażamy posiekany czosnek na oliwie, świeże pomidory obieramy ze skóry i wrzucamy na patelnię. Do podsmażonych pomidorów dodajemy bazylię oraz tuńczyka. Doprawiany solą, pieprzem oraz pikantną papryką. Powstały sos dodajemy do garnka z odcedzonym makaronem i odstawiamy na jakieś 2 min pod przykryciem.
Całość wykładamy na talerze , posypujemy płatkami parmezany i gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz