poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ogórki diabelskie lub "chilijskie"

Jedna z naszych najbardziej lubianych sałatek. Bardzo często pojawia się razem z Nami na grillach lub innych imprezach ze Znajomymi. Lubiana zazwyczaj w obu wersjach my preferujemy pikantną dla znajomych robimy w wersji delikatniejszej.
Przepis występuje jako przepis na przetwory sezonowe, my zaadaptowaliśmy jako przepis na sałatkę , którą możemy  zamarynować w pojemniku próżniowym.
Potrzebujemy:
1/2 kg ogórków pokrojonych na plasterki o grubości 1 cm
Sól , ostrą paprykę chili lub pieprz cayenne,  w naszym przypadku suszoną czuszkę posiekaną razem z ziarnami.
3 ząbki czosnku
Na zalewę:
1 1/2 szklanki wody
 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
1/2 szklanki cukru
Pokrojone ogórki zasalamy solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odlewamy sok dodajemy posiekany czosnek i odstawiamy na kolejne 12 h.
Następnie zalewamy ogórki gorącą zalewą i wekujemy.
W pojemniku próżniowym cały ten proces możemy skrócić do kilku godzin. I wtedy mamy możliwość decydowania jak bardzo chrupkie będą ogórki,które przygotujemy.
Życzę miłego eksperymentowania i smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz