Potrzebujemy:
5 jajek2,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka stołowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru lub ksylitolu
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie kiślu wiśniowego i 1 opakowanie kiślu morelowego
2 łyżki makuJajka ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy wodę i olej. Do wymieszanej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę dzielimy na 4 części . Do poszczególnych części dodajemy składniki , które nadadzą kolor , czyli kakao, kisiel i mak.
Do wytłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy wlewamy na zmianę kolorowe masy. Ciasto wstawiamy na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po godzinie czasu możemy cieszyć się świeżym i pachnącym ciastem ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz