Sos bolognese to sos , który przygotowywałam długo przed poznaniem prawdziwej włoskiej kuchni. Przygotowanie sosu bolońskiego jest bardzo czasochłonne, dlatego wielkim zaskoczeniem dla mnie był czas w jakim się przygotowuje większość włoskich potraw. Sos ten tak jak nasz polski bigos, nabiera smaku wraz z czasem.
Potrzebujemy:
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
Puszka pomidorów siekanych lub słoiczek koncentratu pomidorowego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
sól, pieprz, papryka ostra
oliwa z oliwek
Cebule siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy startą marchew, pietruszkę i selera i smażymy kilka minut. Kiedy warzywa delikatnie zmiękną wrzucamy rozdrobnione mięso i podsmażamy. Zalewamy wszystko 0,5 l wody, dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i zamykamy w szybkowarze. Gotujemy ok. 2 godz. na małym ogniu.
Po zakończeniu gotowania zostaje nam najprzyjemniejsza czynność czyli degustacja.
Gotowy sos możemy zamrozić lub zawekować i cieszyć sie nim później, jednak u mnie znika momentalnie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz