poniedziałek, 4 listopada 2013

Sos bolognese do makaronu

Sos bolognese to sos , który przygotowywałam długo przed poznaniem prawdziwej włoskiej kuchni. Przygotowanie sosu bolońskiego jest bardzo czasochłonne, dlatego wielkim zaskoczeniem dla mnie był czas w jakim się przygotowuje większość włoskich  potraw. Sos ten tak jak nasz polski bigos, nabiera smaku wraz z czasem.

Potrzebujemy:
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler  korzeniowy
Puszka pomidorów siekanych lub słoiczek koncentratu pomidorowego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
sól, pieprz, papryka ostra
oliwa z oliwek

Cebule siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy startą marchew, pietruszkę i selera    i smażymy kilka minut. Kiedy warzywa delikatnie zmiękną wrzucamy rozdrobnione mięso i podsmażamy. Zalewamy wszystko 0,5 l wody, dodajemy pomidory,  doprawiamy solą i pieprzem i zamykamy w szybkowarze. Gotujemy ok. 2 godz. na małym ogniu.
Po zakończeniu  gotowania zostaje nam najprzyjemniejsza  czynność  czyli degustacja.
Gotowy sos możemy zamrozić lub zawekować i cieszyć sie nim później, jednak u mnie  znika momentalnie.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz