wtorek, 5 listopada 2013

Słodko pikantny dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów odkąd pamiętam zachwycał mojego Męża. Więc w tym roku postanowiliśmy zapolować na okazy, które nie zdążyły dojrzeć. I w ten sposób powstał tak długo wyczekiwany dżemik.

Potrzebujemy:
1 kg zielonych pomidorów pokrojonych i oczyszczonych
2 cytryny
ostra papryka
cukier

Pokrojone zielone pomidory wrzucamy do szerokiego garnka. Szorujemy cytryny i zcieramy skórkę do pomidorów, następnie zalewamy je sokiem wyciśniętym z cytryn. Gotujemy wszystko ok 2 godzin. Następnie wrzucamy  masę do blendera. Ważymy ugotowane pomidory i dodajemy do nich taką samą ilość cukru. Dodajemy ostrą paprykę i smażymy jeszcze ok. godziny. Przekładamy wszystko do małych słoików, i mamy gotowy dżem na jesienne i zimowe wieczory.
Niesamowicie zmieni smak zwykłej pieczeni  lub sera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz