Dżem z zielonych pomidorów odkąd pamiętam zachwycał mojego Męża. Więc w tym roku postanowiliśmy zapolować na okazy, które nie zdążyły dojrzeć. I w ten sposób powstał tak długo wyczekiwany dżemik.
Potrzebujemy:
1 kg zielonych pomidorów pokrojonych i oczyszczonych
2 cytryny
ostra papryka
cukier
Pokrojone zielone pomidory wrzucamy do szerokiego garnka. Szorujemy cytryny i zcieramy skórkę do pomidorów, następnie zalewamy je sokiem wyciśniętym z cytryn. Gotujemy wszystko ok 2 godzin. Następnie wrzucamy masę do blendera. Ważymy ugotowane pomidory i dodajemy do nich taką samą ilość cukru. Dodajemy ostrą paprykę i smażymy jeszcze ok. godziny. Przekładamy wszystko do małych słoików, i mamy gotowy dżem na jesienne i zimowe wieczory.
Niesamowicie zmieni smak zwykłej pieczeni lub sera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz